ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ - ΔΡΑΜΑ 26/01

Μετά την απαραίτητη στάση στο δρόμο για καφέ φτάνουμε στο Σπήλαιο Αγγίτη.

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 10 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό. Ένα πολύ μικρό κομμάτι του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου. Στο σπήλαιο έχει αναφερθεί η ύπαρξη διάφανων ψαριών.

Αφού θαυμάσουμε αυτό το σπήλαιο θα αναχωρήσουμε για την Δράμα. Η Δράμα είναι μία πόλη που χτίστηκε πάνω σε αναρίθμητες πηγές και η ετυμολογία της ονομασίας της προέρχεται από το «Υδράμα-Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών της. Οι κεντρικές πηγές των νερών αυτών βρίσκονται στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας που είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης και το οποίο θα επισκεφθούμε για να θαυμάσουμε και να βγούμε αναμνηστικές φωτογραφίες.

Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για μεσημεριανό φαγητό και γλέντι με ζωντανή μουσική σε ταβέρνα στο Παρανέστι. Είναι μία γραφική και όμορφη κωμόπολη μέσα στην υπέροχη φύση. Θα πάρουμε τον δρόμο για την επιστροφή μας αφιξη στην Θεσσαλονίκη περίπου στις 8:30 το βράδυ.

Τιμή συμμετοχής : 12€